ΟΔΗΓΙΕΣ ΓΙΑ ΤΟ ΠΩΣ ΘΑ ΨΗΦΙΣΟΥΜΕ ΣΤΙΣ ΕΚΛΟΓΕΣ ΤΗΝ 7η ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ:
Θέμα πρώτο: Υποψήφιοι
Οι υποψήφιοι στις φετινές εκλογές μπορούν να θέσουν υποψηφιότητα οι έχοντες συμπληρωμένα τα 18 χρόνια ως σύμβουλοι και όσοι έχουν συμπληρώσει τα 21, για δήμαρχοι. Κάθε συνδυασμός μπορεί να κατεβάσει αριθμό υποψηφίων ίσο με συν 50% των εδρών που έχει το δημοτικό συμβούλιο. Αν στα Γιάννενα δηλαδή έχουμε 41 έδρες, τότε μπορούν να κατέβουν μέχρι 64 υποψήφιοι σύμβουλοι. Αντίστοιχα, το ίδιο συμβαίνει και για τα συμβούλια των δημοτικών και τοπικών κοινοτήτων (οι δήμοι και οι κοινότητες που συγκροτούν το νέο, «Καλλικρατικό» δήμο, δηλαδή Πέραμα, Ανατολή κ.ο.κ.). Συνολικός αριθμός είναι 170 υποψήφιοι, με ανώτερο αριθμό τους 232. Δικαίωμα να κατέβουν στις εκλογές έχουν και κινήσεις που ενδεχομένως δεν καλύπτουν τις 170 θέσεις, αλλά έχουν υποψήφιους που καλύπτουν το 1/3 για όλες τις δημοτικές κοινότητες και τα 3/5 των θέσεων κάθε συμβουλίου δημοτικής κοινότητας. Συνολικά, ο νέος δήμος Ιωαννιτών έχει ένα «κεντρικό» δημοτικό συμβούλιο με 41 μέλη και συνολικά 38 συμβούλιο δημοτικών και τοπικών κοινοτήτων, με μέλη που ποικίλλουν ανάλογα με τον πληθυσμό. Δημοτικές κοινότητες είναι οι περιοχές που έχουν πάνω από 2.000 κατοίκους. Τοπικές κοινότητες είναι αυτές που έχουν από 300 μέχρι 2.000 κατοίκους. Προϋπόθεση καθόδου για ένα ψηφοδέλτιο, είναι να είναι το 1/3 του τουλάχιστον, άνδρες ή γυναίκες.
Θέμα δεύτερο: Ψηφοδέλτια
Τα ψηφοδέλτια των παρατάξεων θα αλλάζουν ανάλογα με το πού… πέφτουν. Η μορφή τους θα είναι ως εξής: Επάνω, θα βρίσκεται το όνομα του υποψηφίου δημάρχου και επικεφαλής, καθώς και το όνομα της παράταξης. Μετά, θα ακολουθούν οι σύμβουλοι της εκλογικής περιφέρειας στην οποία ανήκει ο ψηφοφόρος. Αν δηλαδή ψηφίζει στον παλιό δήμο Ανατολής, τότε αμέσως μετά το δήμαρχο θα είναι οι υποψήφιοι του συνδυασμού από την Ανατολή, δηλαδή τρία ως πέντε άτομα. Θα ακολουθούν οι υποψήφιοι των υπολοίπων εκλογικών περιφερειών με το όνομά τους και πού εκλέγονται (Γιάννενα, Πέραμα κ.ο.κ.) και στο τέλος, θα μπαίνουν οι υποψήφιοι στις τοπικές κοινότητες. Η Ανατολή, μια και ξεκινήσαμε με αυτό το παράδειγμα, έχει τρεις: Ανατολή με πενταμελές συμβούλιο, Μπάφρα με τριμελές και Νεοκαισάρεια με τριμελές επίσης. Κοινώς, πρόκειται για σεντόνι.
Θέμα τρίτο: Σταυροί
Στις δημοτικές εκλογές η σταυροδοσία εξαρτάται (και πάλι) από το πού ψηφίζει ο καθένας. Αν δηλαδή ψηφίζουμε στην Ανατολή, τότε μπορούμε να βάλουμε τους εξής κατά σειρά: ένα σταυρό για τους «δικούς» μας υποψηφίους, της Ανατολής, και έναν ακόμη επιλέγοντας έναν υποψήφιο από τους υπόλοιπους από τις άλλες δημοτικές ενότητες (Γιάννενα, Πέραμα κ.ο.κ.) για το δημοτικό συμβούλιο. Επίσης, μπορούμε να βάλουμε δύο σταυρούς για τις δημοτικές κοινότητες και έναν για τις τοπικές κοινότητες.Αν ψηφίζουμε μέσα στα Γιάννενα, τότε βάζουμε τους εξής σταυρούς: Μέχρι τρεις για τους 29 (έως 44) υποψηφίους του δημοτικού συμβουλίου, μέχρι έναν σε κάποιον από όλους τους υπόλοιπους δώδεκα υποψήφιους. Αν ψηφίζουμε μέσα στα Γιάννενα, τότε βάζουμε δύο σταυρούς για τους υποψηφίους στο τοπικό μας συμβούλιο. Αν ψηφίζουμε στο Νεοχωρόπουλο βάζουμε ένα σταυρό στους συμβούλους της τοπικής μας κοινότητας. Όσα ψηφοδέλτια δεν έχουν καθόλου σταυρούς ή έχουν παραπάνω από τους επιτρεπόμενους πάνε υπέρ της παράταξης, χωρίς να καταμετρούνται οι σταυροί.
Δύο ενδιαφέροντες πίνακες
Δημοτικό συμβούλιο νέου δήμου Ιωαννιτών
Σύνολο 41 μέλη
Γιάννενα 29
Παμβώτιδα 4
Μπιζάνι 2
Πέραμα 2
Ανατολή 3
Νησί 1
Σταυροί για δημοτικό συμβούλιο
Όσοι ψηφίζουν στα Γιάννενα: 3 για τους «γιαννιώτες» υποψηφίους και 1 στους υπόλοιπους.
Στην Παμβώτιδα επίσης 3+1
Στο Μπιζάνι 1+1
Στο Νησί 1+1
Στο Πέραμα 1+1
Στην Ανατολή 1+1
EMAIL: banolas@banolas.gr
new blog: www.banolas.wordpress.com
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου