Κυριακή 13 Μαρτίου 2016

ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΑΣ ΑΓΡΟΤΗΣ

  Επιχειρηματίας αγρότης με όραμα και στόχους

  Η αναβάθμιση ενός αγρότη σε επιχειρηματία αγρότη δεν είναι κάτι απλό και σίγουρα δεν γίνεται από τη μια μέρα στην άλλη.Απαιτεί συνεχή προσπάθεια από τον αρχηγό και τα μέλη της γεωργικής εκμετάλλευσης. Δεν θα πρέπει να ξεχνάμε ότι η επιχειρηματικότητα εμπεριέχει ρίσκο. Ειδικά στον αγροτικό τομέα το ρίσκο είναι αρκετά αυξημένο. Πολλοί όμως είναι αυτοί, κυρίως νέοι, που καθημερινά αγωνίζονται να αναπτύξουν μια νέα επιχειρηματική ιδέα στον αγροτικό χώρο, παρόλο που απέναντί τους έχουν το ελληνικό κράτος, το οποίο όχι μόνο δεν βοηθά, αλλά στις περισσότερες των περιπτώσεων ορθώνει ανυπέρβλητα εμπόδια.

  ΓΕΩΡΓΙΚΗ ΚΤΗΝΟΤΡΟΦΙΚΗ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΗ

  Μια επιχείρηση μέσα σε ένα διαρκώς αβέβαιο περιβάλλον. Σε αντίθεση με άλλους επιχειρηματίες, οι οποίοι τουλάχιστον δρουν μέσα σε ένα πιο σταθερό περιβάλλον, τα κέρδη ενός αγρότη επιχειρηματία εξαρτώνται άμεσα από τη " συνεργασία " της φύσης. Ο καιρός μπορεί ανά πάσα στιγμή να γίνει ο χειρότερος εχθρός του και να καταστρέψει το σύνολο της παραγωγής του μέσα σε λίγες ώρες. Οι καιρικές συνθήκες είναι αυτές που θα καθορίσουν την ποσότητα αλλά και την ποιότητα του παραγόμενου προϊόντος. Θα εμποδίσουν ή θα ευνοήσουν την εμφάνιση ασθενειών και εχθρών σε καλλιέργειες και ζώα και ταυτόχρονα θα μειώσουν ή θα αυξήσουν το κόστος παραγωγής.
  Τα τελευταία χρόνια η κλιματική αλλαγή και τα ακραία καιρικά φαινόμενα έρχονται να προστεθούν στα προβλήματα που πρέπει να αντιμετωπίσει ένας γεωργός/κτηνοτρόφος.
  Σε πρώτη φάση λοιπόν ένας επιχειρηματίας αγρότης είναι αυτός που μπορεί να συνδυάσει με επιτυχία:
  • Τους φυσικούς πόρους (έδαφος, νερό, κλίμα).
  • Το κεφάλαιο (εγκαταστάσεις, μηχανήματα, δένδρα, ζώα, αναλώσιμα υλικά).
  • Την ανθρώπινη εργασία.
  Ο ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΑΣ ΑΓΡΟΤΗΣ ΣΤΟΧΕΥΕΙ
  • Στην παραγωγή αγροτικών προϊόντων σε ανταγωνιστικές τιμές. Αυτό σημαίνει ότι μπορεί να ελέγχει το κόστος παραγωγής αναζητώντας συνεχώς τρόπους μείωσης του.
  • Στη μεταποίηση και τυποποίηση του προϊόντος του, εξασφαλίζοντας με τον τρόπο αυτό μεγαλύτερο εισόδημα και αυτονομία κινήσεων.
  • Στη διασφάλιση σταθερής ποσότητας και ποιότητας. Με τον τρόπο αυτό επιτυγχάνει σχέσεις εμπιστοσύνης με εμπόρους και καταναλωτές.
   ΠΟΣΟΣΤΟ ΣΤΗΝ ΤΙΜΗ ΚΑΤΑΝΑΛΩΤΗ ΑΝΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ
   
  • 15% -20% ΠΑΡΑΓΩΓΟΣ
  • 20% - 35% ΜΕΤΑΠΟΙΗΤΗΣ
  • 35% - 65% ΕΜΠΟΡΟΣ
 Καλύτερα ένας αγρότης πρέπει να είναι όσο το δυνατόν με μεγαλύτερη προσέγγιση στον καταναλωτή, αποφεύγοντας κάποιους απο τους μεσάζοντες. 

Σάββατο 12 Μαρτίου 2016

ΑΝΑΔΙΑΡΘΡΩΣΗ ΑΜΠΕΛΙΩΝ

    ΑΝΑΔΙΑΡΘΡΩΣΗ ΑΜΠΕΛΙΩΝ

  Αρχισε από την 1η Μαρτίου 2016 η υποβολή των αιτήσεων για το πρόγραμμα αναδιάρθρωσης και μετατροπής αμπελώνων οινοποιήσιμων ποικιλιών περιόδου 2016-2017.
 Το πρόγραμμα περιλαμβάνει τις παρακάτω δράσεις:
  1. Εκρίζωση και προετοιμασία εδάφους - αναφύτευση.
  2. Φύτευση αμπελώνων (εφόσον ο παραγωγός διαθέτει νόμιμο δικαίωμα που έχει χορηγηθεί έως τις 31-12-2015.
  3. Επανεμβολιασμός.
  4. Βελτίωση τεχνικών διαχείρισης.
 Οι ενδιαφερόμενοι παραγωγοί μπορούν να υποβάλουν τη σχετική αίτηση στην υπηρεσία έως τις 15 Μαϊου 2016, συνοδευόμενη από τα αντίστοιχα δικαιολογητικά. Απαραίτητη προϋπόθεση είναι η υποβολή δηλώσεων συγκομιδής από τους αμπελοκαλλιεργητές για τις δύο τελευταίες αμπελουργικές περιόδους.-

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΑ ΜΕΛΙΣΣΟΚΟΜΙΑΣ

 ΑΡΧΙΣΑΝ ΟΙ ΑΙΤΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΑ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΑ ΜΕΛΙΣΣΟΚΟΜΙΑΣ

 Αρχισαν πριν από λίγες ημέρες και θα ολοκληρωθούν στις 30 Απριλίου οι αιτήσεις συμμετοχής για τα προγράμματα μελισσοκομίας του 2016, που αφορούν τη Δράση 3.1-Εξοπλισμός για τη διευκόλυνση των μετακινήσεων (αντικατάσταση κυψελών) και τη Δράση 3.2-Οικονομική στήριξη της νομαδικής μελισσοκομίας. Ολοι οι ενδιαφερόμενοι μελισσοκόμοι, προκειμένου να ενταχθούν στις δράσεις, πρέπει να υποβάλουν αίτηση στο Κέντρο Μελισσοκομίας του νομού τους απευθείας ή μέσω των μελισσοκομικών συνεταιρισμών της περιοχής τους ή μέσω των Διευθύνσεων Αγροτικής Οικονομίας της Περιφέρειας.
 Δικαίωμα συμμετοχής έχουν τα φυσικά ή νομικά πρόσωπα, κάτοχοι μελισσοκομικής εκμετάλευσης, εφόσον είναι κάτοχοι μελισσοκομικού βιβλιαρίου σε ισχύ (θεωρημένο) και προσκομίσουν δικαιολογητικά αγοράς κυψελών με ημερομηνία από 1-9-2015 έως την καταλικτή ημερομηνία υποβολής της αίτησης συμμετοχής στη δράση, δηλ. στις 30-4-2016. Ενισχύεται η αντικατάσταση ποσοστού έως 10% του αριθμού των κυψελών που είναι δηλωμένες στο μελισσοκομικό βιβλιάριο.
 Δράση 3.2 Οικονομική στήριξη της νομαδικής μελισσοκομίας: Δικαίωμα συμμετοχής έχουν οι επαγγελματίες αγρότες και οι συνταξιούχοι ΟΓΑ, εφόσον είναι κάτοχοι μελισσοκομικής εκμετάλευσης τουλάχιστον εκατόν πενήντα (150) παραγωγικών μελισσοσμηνών, είναι κάτοχοι μελισσοκομικού βιβλιαρίου σε ισχύ και μετακινούν τουλάχιστον 80 μελισσοσμήνη.

ΠΕΡΙ ΕΠΙΔΟΤΗΣΕΩΝ

 Η Κοινή αγροτική πολιτική θεσμοθετήθηκε το 1957 απο έξι κράτη-μέλη της τότε Ευρωπαϊκής Κοινότητας ( ΕΟΚ ) και αφορά σήμερα τα 28 κράτη-μέλη που απαρτίζουν την Ευρωπαϊκή Ενωση
( Ε. Ε ). Είναι η μόνη κοινή πολιτική μεταξύ των κρατών-μελών που μεταξύ των άλλων, δημιουργήθηκε με σκοπό :
  • Να εξασφαλίσει ένα αξιοπρεπές εισόδημα στους Ευρωπαίους παραγωγούς
  • Τα αγροτικά προϊόντα να φτάνουν στους καταναλωτές σε λογικές τιμές
 Οι παραπάνω δύο προϋποθέσεις διασφαλίζουν με δύο εργαλεία χρηματοδότησης:
Το πρώτο χορηγεί στους παραγωγούς τις άμεσες ενισχύσεις (επιδοτήσεις-χρήματα που εισπράττει ο παραγωγός άμεσα από την άσκηση της γεωργίας).
 Το δεύτερο χρηματοδοτεί τα έργα αγροτικής ανάπτυξης, που εκτελούνται στις γεωργικές περιοχές της Ενωσης, συμβάλλουν στη βελτίωση των υποδομών του γεωργικού τομέα και στη δημιουργία νέων, ενισχύουν την αποδοτικότητα του γεωργικού τομέα και κάνουν πιο ελκυστικές τις συνθήκες άσκησης του γεωργικού επαγγέλματος.
 Με βάση το θεσμικό πλαίσιο που ισχύει σήμερα, δικαιούχοι των επιδοτήσεων (άμεσες ενισχύσεις) είναι όλοι οι "ενεργοί" αγρότες του κράτους-μέλους και όχι μόνο οι "κατά κύριο επάγγελμα" ή
"επαγγελματίες" αγρότες.
 " Ενεργός" αγρότης θεωρείται εκείνος του οποίου το ετήσιο ποσό των άμεσων ενισχύσεων που εισπράτει είναι τουλάχιστον το 5% των συνολικών εσόδων που αποκτά από μη γεωργικές δραστηριότητες, ενώ κατα κύριο επάγγελμα ή επαγγελματίας αγρότης είναι εκείνος που δαπανά τουλάχιστον το 30% του χρόνου του σε γεωργικές δραστηριότητες και το 35% του εισοδήματος του προέρχεται από αυτές.
 Συγκεκριμένα επαγγελματίας αγρότης είναι το ενήλικο φυσικό πρόσωπο που έχει τις παρακάτω προϋποθέσεις (και τις τέσσερις):
  1. Είναι κάτοχος γεωργικής εκμετάλλευσης.
  2. Ασχολείται επαγγελματικά με αγροτική δραστηριότητα στην εκμετάλευση τουλάχιστον κατά 30% του συνολικού ετήσιου χρόνου εργασίας του.
  3. Λαμβάνει από την απασχόλησή του σε γεωργική δραστηριότητα τουλάχιστον το 35% του συνολικού ετήσιου εισοδήματός του.
  4. Είναι ασφαλισμένος στον Οργανισμό Γεωργικής Ασφαλισης (ΟΓΑ).

ΤΟ ΝΕΟ LEADER

     Ενεργοποιείται το νέο Leader

 Μέχρι το τέλος Μαρτίου θα γίνει προκήρυξη για τα νέα προγράμματα Leader, σύμφωνα με όσα ανακοίνωσε ο γενικός γραμματέας του ΥΠΑΑΤ, Χαράλαμπος Κασίμης. Οπως έγινε γνωστό, τη νέα προγραμματική περίοδο (2014-2020) ο συνολικός προϋπολογισμός του Leader θα ανέλθει σε 400 εκατομ. ευρώ. Συνολικά θα επιλεγούν 50 αγροτικές περιοχές που παρουσιάζουν στέρηση στην ανάπτυξη. Θα επιδοτούνται ιδιωτικές και δημόσιες επενδύσεις προϋπολογισμού έως 600.000 ευρώ.
 Η πρόσκληση θα κλείσει θα κλείσει στις 23 Μαίου, οπότε και θα γίνει η αξιολόγιση και αν δεν έχει μαζευτεί ο απαιτούμενος αριθμός αναπτυξιακών, τότε η προκήρυξη θα ξαναγίνει.
   

      ΤΙ ΧΡΗΜΑΤΟΔΟΤΕΙ

  Στα μέτρα που χρηματοδοτεί ο άξονας του LEADER περιλαμβάνονται επενδύσεις του δευτερογενούς τομέα ( μεταποίηση, εμπορία, τουρισμός κ.α.). Δεν περιλαμβάνονται επενδύσεις του πρωτογενούς τομέα ( Σχέδια Βελτίωσης, πρώτη εγκατάσταση - νέοι αγρότες ).
  Οσοι επιθυμούν να χρηματοδοτηθούν από το πρόγραμμα πρέπει να δραστηριοποιηθούν στα παρακάτω:
  •  Μεταποίηση, συσκευασία και εμπορία
  • Οικοτεχνία
  • Παροχή υπηρεσιών
  • Παραγωγή ειδών διατροφής
  • Χώροι εστίασης
  • Επιχειρήσεις αγροτουριστικών καταλυμάτων
  • Επιχειρήσεις εναλλακτικού τουρισμού

Παρασκευή 11 Μαρτίου 2016

Τετάρτη 2 Μαρτίου 2016

Άσκηση επιχειρηματικής δραστηριότητας στην Αλβανία  Υποκατάστημα - Αντιπροσωπεία

 Υποκατάστημα - Αντιπροσωπεία
 Ο ξένος επενδυτής μπορεί να ασκήσει τις δραστηριότητές του στην Αλβανία μέσω υποκαταστήματος ή αντιπροσωπείας. Και σε αυτή την περίπτωση απαιτείται εγγραφή στο QKR, καθώς και ορισμός νόμιμα εξουσιοδοτημένου εκπροσώπου. Τα υποκαταστήματα αντιμετωπίζονται από το φορολογικό σύστημα ως εγχώριες οντότητες.
 4
Εγγραφή νέας εταιρείας στο Εθνικό Κέντρο Εγγραφής – QKR
Οι ενδιαφερόμενοι για την εγγραφή νέας εταιρείας υποχρεούνται να υποβάλλουν τα απαραίτητα δικαιολογητικά στο γραφείο του QKR της περιοχής όπου βρίσκεται η έδρα της εταιρείας (υπάρχουν ήδη 10 περιφερειακά γραφεία και, όπως έχει ανακοινωθεί, αναμένεται να λειτουργήσουν άλλα 19 σε διάφορες περιοχές της χώρας).
 Τα δικαιολογητικά που απαιτούνται είναι τα ακόλουθα:  Αίτηση, η οποία συμπληρώνεται και υποβάλλεται από το νόμιμο εκπρόσωπο της εταιρείας ή άλλο εξουσιοδοτημένο πρόσωπο.  Καταστατικό της εταιρείας.  Πράξη διορισμού του διαχειριστή της εταιρείας.
Στο καταστατικό θα πρέπει να περιλαμβάνονται οι ακόλουθες πληροφορίες:  Επωνυμία της εταιρείας  Μέτοχοι  Αρχικό κεφάλαιο  Έδρα της εταιρείας  Κανονισμοί διοίκησης της εταιρείας  Αντικείμενο  Διάρκεια της εταιρείας     Ανάλογα με τη νομική μορφή της εταιρείας, ενδέχεται να απαιτούνται επιπρόσθετες πληροφορίες.
  Για την εγγραφή υποκαταστήματος ή αντιπροσωπείας, απαιτούνται τα ακόλουθα δικαιολογητικά:  Αίτηση, η οποία συμπληρώνεται και υποβάλλεται από τον εκπρόσωπο του υποκαταστήματος ή της αντιπροσωπείας ή της μητρικής εταιρείας ή από πρόσωπο νόμιμα εξουσιοδοτημένο από το νόμιμο εκπρόσωπο του υποκαταστήματος ή της αντιπροσωπείας ή της μητρικής εταιρείας.  Καταστατικό της μητρικής εταιρείας.  Πρόσφατο (μέχρι 90 ημέρες προγενέστερο της αίτησης) απόσπασμα του Εμπορικού Επιμελητηρίου, όπου είναι εγγεγραμμένη η μητρική εταιρεία και από το οποίο να προκύπτει:  η εγγραφή της μητρικής εταιρείας στο εμπορικό μητρώο της χώρας προέλευσης,  ότι η εταιρεία δε βρίσκεται σε διάλυση ή χρεοκοπία,  η σύνθεση των διοικητικών οργάνων της εταιρείας.  Απόφαση του Διοικητικού Συμβουλίου της μητρικής εταιρείας ή οποιουδήποτε άλλου, εξουσιοδοτημένου από καταστατικό, οργάνου, για την ίδρυση υποκαταστήματος ή αντιπροσωπείας στην Αλβανία και το διορισμό του νόμιμου εκπροσώπου τους.  Οικονομικές καταστάσεις της μητρικής εταιρείας, καθώς και έκθεση ελεγκτή, για το τελευταίο οικονομικό έτος.
Περισσότερες πληροφορίες για τη διαδικασία ίδρυσης εταιρείας στην Αλβανία και τα απαραίτητα δικαιολογητικά, ανάλογα με τη νομική της μορφή, μπορούν να αναζητηθούν στην ιστοσελίδα του Εθνικού Κέντρου Εγγραφής (www.qkr.gov.al), στη θέση:  http://www.qkr.gov.al/nrc/Application_forms.aspx. Στο Εθνικό Κέντρο Εγγραφής μπορούν, επίσης, να αναζητηθούν πληροφορίες (όπως νομική μορφή, αντικείμενο δραστηριότητας, ημερομηνία ίδρυσης, ΑΦΜ, ονόματα και ποσοστά μετόχων, εταιρικό κεφάλαιο κ.ά.) για κάθε εταιρεία που δραστηριοποιείται στην Αλβανία. Η αναζήτηση των πληροφοριών μπορεί να γίνει από τους ενδιαφερόμενους είτε ηλεκτρονικά (http://www.qkr.gov.al/nrc/Search_for_a_Registered_Business.aspx), βάσει ονόματος ή ΑΦΜ (NIPT), είτε κατόπιν αιτήματος προς το QKR με μικρή οικονομική επιβάρυνση. Σημειώνεται, ότι τα στοιχεία εγγραφής είναι διαθέσιμα μόνο στην αλβανική γλώσσα.